top of page

OVER HWJ

de 31ste editie van de klassieker onder de joggings

Holle
wegen
jogging

Maak je klaar voor de 32ste editie van dé Holle Wegen Jogging, een leuke sportieve dag met voor iedereen wel wat op het programma. Ja hoor, je leest dit goed: meer dan 30 jaar jogging in Hoegaarden. Dat kwam niet zomaar tot stand. Scroll naar onder en duik in de HWJ-geschiedenis. 

Naar goede gewoonte zijn er verschillende wedstrijden. Onze allerkleinsten mogen weer rennen voor karamellen. De bekende karamellenkoers start om 13u en gaat door aan de sporthal. Voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar zijn er verschillende jeugdlopen: 600, 800 of 1000 meter?  De 'grotere' loopliefhebbers van Hoegaarden en ver daarbuiten kunnen kiezen tussen 5 km, 9 km en 14 km. 

Sportieve dag voor het hele gezin
ONTDEK DE holle wegen van landelijk hoegaarden

Deze drie parcours brengen je langs de mooiste plekken, doorheen de typische Hoegaardse landschappen met haar prachtige holle wegen. Je loopt volledig verkeersvrij, van dorp recht het natuurgebied Rosdel in en passeert onder andere de welgekende tuinen of het Park van Hoegaarden. 

Voor het publiek:

  • Je kan prachtige wandelingen maken in Hoegaarden. 

  • Wij voorzien een sfeervolle aankomst met de mogelijkheid om iets te eten of te drinken in afwachting van de aankomst van de deelnemers die je wil aanmoedigen.

Dé klassieker in een nieuw jasje

U leest het, u kan ook dit jaar rekenen op een stevige organisatie en vertrouwde parcours, met als uitvalsbasis de sporthal in Hoegaarden. 

Tegelijk steken we HWJ in een nieuw, verfrissend jasje. Zo gaan we opnieuw in zee met een externe partner voor inschrijving en digitale tijdsregistratie. Dankzij de samenwerking met TimeToRun kunnen we onze loopwedstrijden net dat tikkeltje hoger tillen. Jouw borstnummer zal aan een barcode gekoppeld worden en de rest gaat vanzelf. 

Tot slot is HWJ een totaalbeleving voor sporter én supporter. Om dat mee te maken, moet je erbij zijn. Noteer 21/9 in je agenda of schrijf je meteen in voor de wedstrijden.

timetorun_logo.png
TimeToRun.be

HWJ-geschiedenis

30 JAAR HOLLE WEGEN JOGGING HOEGAARDEN!

Daar hangt uiteraard een rijke geschiedenis aan vast. 

HOLLE WEGEN JOGGING GROEIDE UIT VOLKSLOPEN EN DRIE-UREN-LOPEN

Een loopwedstrijd die aan haar 31ste editie toe is, dat mag je best uniek noemen. Nadat de jubileum-editie in 2021 uitgesteld moest worden vanwege de corona-pandemie, kon de 30ste verjaardag vorig jaar wel plaatsvinden. Het werd een topeditie, met een mooie receptie om de stuwende krachten achter HWJ te bedanken. 

Terug in de tijd

De vorige edities werden georganiseerd door Hoegaarden Sport, 30 jaar geleden samengesteld uit leden van de twee jeugdhuizen en onafhankelijke medewerkers. Die organisatie werkt dit jaar samen met een nieuwe lichting trekkers vanuit de Klup en ’t Paenhuys, om de fakkel door te geven. Back to the roots, want de holle wegen jogging is gestart vanuit de loopactiviteiten van ’t Paenhuys en de Klup.

Na de drie-uren-loop van de Klup in het najaar 1990 kregen Mil Es en Guy Caubergs de idee om met een holle wegen jogging uit te pakken. Vroeger waren er reeds heel wat loopinitiatieven zowel bij ’t Paenhuys als bij de Klup, en nu gingen beide jeugdhuizen achter dit gezamenlijk initiatief staan. Guy, Mil en Michel Evers trokken de jogging gedurende enkele jaren. Nadien kwamen onder andere Jan Ipers, Gert Depré, Kris Vols en Eddy Taverniers mee in de organisatie. Zo ontstond er een kernteam dat dit event jaar na jaar waarmaakte. Michel en Clara bleven steeds de drijvende krachten achter dit event.  

een Traditie van loopwedstRijden in Hoegaarden (of: nog verder terug in de tijd)

Op 26 april 1981 werd voor het eerst een volksloop en marathon georganiseerd door de Hoegaardse Atletiekvrienden i.s.m. Daring Club Leuven. In ’t Paenhuys werden voorbereidende trainingen hierop georganiseerd. Al een verre voorbode van de latere holle wegen joggings. In 1985 was er al de vijfde editie van de volksloop.

In 1978 organiseerde de Klup voor het eerst een veldloop. Later pakten de Hoegaardse Atletiekvrienden uit met hun volksloop vanuit ’t Paenhuys. De Klup pakte bij gelegenheid van de braderie in juni 1983 uit met een eerste drie-uren-loop met wel 120 deelnemers. ’t Paenhuys werd toen winnaar van deze aflossingsloop met 58,2 kilometer, of 97 aflossingen in drie uren tijd. Al deze loopactiviteiten zouden uiteindelijk leiden tot de Hoegaardse Holle Wegen Jogging.

met dank aan Christian Hennuy (c)

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page